Final Product

 

MAX_min FINAL PRODUCT

The main entrance to the art and architecture building is currently a lifeless area that leads straight into the atrium of the lowest level.  It is important to turn this circulation zone into a multifunctional space in order to reveal the life of the activities that occur within. It is important to introduce a space that unfolds to the passerby.  When passing through the breezeway of the building, a first glance at the entrance will engage any visitor. Overlooking an outdoor courtyard below, the path to the new second floor entrance is also framed by a wall that showcases student work.  A bridge that connects the main axis of circulation to a level that leads to both the art and architecture offices, as well as giving a clear view of the main staircase of the building, is ideal. Upon entry, there is an immediate realization as to where every part of the building awaits. The courtyard that sits below the entrance gives all who pass above a sense of depth. All who inhabit the garden sculpture area or pinup space are more or less unaware of what is happening above, and engaged in the activities within. The current view looking out the first level doors completely changes from concrete, into a colorful green space that showcases student art.

4

Image                           Image              Image

Entering on the second level of the Art+Architecture building puts the Architecture School Offices directly on your left and the Art School Offices directly on your right. Upon my first arrival, entering on the ground level into the atrium, I didn’t know where the college offices were located. This design provides a more obvious direction as well as displaying a wonderful view of the main staircase and the atrium below.

3

These two sketches consist of a plan sketch showing the bridge that connects the second floor. The second floor serves as a gallery for work to be hung showcasing the College of Architecture and Design as well as the College of Art. Below the bridge is a sunken courtyard with a covered pinup space beneath the bridge and a sculpture garden open to above for passersby to see and enjoy the work of all students in the building.

2

Image

As the design process continues, my group is looking to add another “floating box” where the fire staircase is located. The idea is that the “floating box” will double as an entrance and a gallery for student work.

1

When I first met my group for the MAX_minimum project, they were in the process of collaborating to alter the front entrance of the Art + Architecture building. Their initial design consisted of the fire stairs becoming the main entrance and removing the original entrance stairs to transform the area into a sunken pinup space.